W dniach 15-17 marca 2024 roku odbył się XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej – Arte Culinaria Italiana.
Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a uczestnicy konkursu to kucharze z wielu najlepszych i uznawanych restauracji i hoteli z całej Polski. Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej (źródło: papaja.pl)
Celem konkuru jest promocja obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską.
W trakcie konkursu kucharze musieli wykazać się znajomością w przygotowaniu dań kuchni włoskiej : pierwszego dania konkursowego – makaronu z wykorzystaniem łososia Supreme, drugiego dania konkursowego – danie mięsne – rolada wołowa z kulki wołowej, i z wykorzystaniem przynajmniej jednego z produktów marki Makro (pieprz zielony marynowany oraz passata BIO Makro Chef), a także innych dowolnych produktów zachowując zasady kulinarne obowiązujące w kuchni włoskiej.
Do konkursu stanęło 12 ekip. Wśród nich Zespół Fabryka Wełny Hotel & SPA w skałdzie Piotr Dzikowski i Paweł Stępniak.
Gratulujemy naszej ekipie, a także wszystkim biorącym udział w konkursie!